Бременността е много важен момент не само за всяка жена, но и

...
Бременността е много важен момент не само за всяка жена, но и
Коментари Харесай

Какви права имат бременните на работното място

Бременността е доста значим миг освен за всяка жена, само че и за продължение на човечеството. Това е и повода хората да отделят специфичен раздел в закона, който да изяснява правата и да дава протекция на дамите, когато са бременни и отглеждат дребни деца.

Как ни защитава законът, когато сме бременни и по какъв начин ни оказва помощ страната? Има ли специфики в процеса на работа, до момента в който сме в очакване на нов член на фамилията? В новия епизод на “Ох, на мама! Podcast ” на тези и още доста въпроси дава отговор мениджърът „ Човешки запаси “ Мария Маринова.

При несъответствуващи условия на труд

По наставление на здравните органи, работодателят е задължен да приспособи изискванията на работното място или при неспособност от смяна, да реалокира служителката на друга подобаваща работна позиция. Ако новата заемана позиция е с по-ниско заплащане, то дамата има право на парично обезщетение за разликата в заплатата, според обособен закон. При наставление от здравните органи за освобождение от отговорности на несъответствуваща за положението работа, дамата би трябвало да получи обезщетение от работодателя в размер на получаваното брутно заплащане от предходния месец.
 istock istock
За командировките

Работодателят няма право да командирова бременна жена или майка на дете до 3-годишна възраст без документално единодушие от нейна страна.

Бременните дами или майки на деца до 6-годишна възраст имат право на надомна работа или по този начин наречения „ хоум офис “ при същия или различен шеф. Ако работодателят няма опция да обезпечи този вид на работа, то дамата може да премине на надомна работа при различен шеф, само че трудовите връзки с първия шеф не се прекъсват - служителката се намира в неплатен отпуск.

Ако заеманата преди този момент служба е съкратена, работодателят обезпечава на жената с нейно единодушие друга подобаваща работа.

Уволнение по време на бременност?

По закона за трудови правни отношения има две обстановки, в които можем да загубим работата си по време на бременност:
 istock istock
1. Ако сме в изпитателен период
Първата и най-вероятна обстановка е, в случай че сме сменили работното си място и към момента сме в изпитателен период. Законът разреша на работодателя да се възползва от 6-месечен период на изпитване за нов чиновник или за чиновник с нова позиция в структурата на същата организация. Стандартно дамите възнамеряват такава смяна, когато не чакат бременност през идната половин година.

2. Състояние на неплатежоспособност на компанията
Втората обстановка за уволняване, която може да засегне бременните дами, е при положение на неплатежоспособност на компанията и тя премине към разпродажба или при решение на компанията да закрие активността си. Този развой изисква координиране с шефа на Дирекция „ Инспекция по труда “.

Трудовите правни отношения сред работодателя и бременните жени могат да се прекратят по взаимно единодушие при контрактувано обезщетение от страна на работодателя към бременните дами.

Важно е бременните дами, сблъсквайки се с подобен проблем, да знаят правата си и да търсят мечтаното обезщетение, даже без намесата на адвокати.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР